top of page
  • Foto van schrijverAlice Faber

Gwuni Mopera in Leipzig, voor we naar huis roetsjen

We hebben genoeg oorlog gezien na onze week in Krakau en gaan op zoek naar vredelievende zaken in Leipzig en zo belanden we op een kerkplein waar conservatorium studenten ons trakteren op een buitenluchtconcertje. Wanneer ik even naar binnen ga in de Thomaskirche blijkt Bach hier te liggen. Ach ja echte Bachfanaten wisten dat natuurlijk allang. Ik wil graag even naar een andere kerk: de Nicolaikirche. Tienduizenden mensen gingen op 9 oktober 1989 de straat op en overwonnen hun vrees voor de Stasi. Leuzen als " Wir sind das Volk!" en " Demokratie, jetzt oder nie!" galmden door de straat. Nu klinkt " Erbarme dich" heel subtiel wanneer we het plein verlaten en lekker goedkoop gaan eten bij de studenten Mensa AM Park.

We hebben een prachtige logeerplek www.gwuni-mopera.degeboekt en worden ontvangen door de eigenaar. Het is al laat, maar speciaal voor ons zet de kok de pizzaoven opnieuw aan. In de tuin van deze Hergberg hangt een knus sfeertje. Na het eten helpt de eigenaar ons de koffers naar boven te dragen en we besluiten vroeg te ontbijten en een paar historische plekken in Leipzig te gaan bezoeken. Er komt geen einde aan de trappengang. De pizza is verteerd wanneer we op de derde verdieping aankomen. Een prachtige kamer met een gezamenlijke keuken en een badkamer met een heerlijk bad. Jammer dat we er zo weinig gebruik van gaan maken. Leipzig is een karakteristieke stad vol met studenten, kunst en cultuur. Qua sfeer en diversiteit is het te vergelijken met Berlijn, maar dan wat gemoedelijker. In Leipzig herinneren veel gebouwen aan de tijd dat de stad onderdeel was van de Sovjet Unie. Een bezoek aan het Stasi museum de ‘Runde Ecke’ is een optie.

Hier zijn indrukwekkende dingen te zien over de werkwijze van de Stasi tijdens de Koude Oorlog.

Maar zoals ik al vertelde: we hadden al zoveel indrukwekkende oorlogsverhalen gehoord tijdens ons bezoek aan Krakau dat we nu kozen voor architectuur en hippigheid. Dus op naar de Alte Baumwollspinnerei en dan flink gas geven en 540 km over de autobahn roetsjen naar Groningen.10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page