top of page
  • Foto van schrijverAlice Faber

Kauwen, knielen, snuffelen, speuren en uitspugen tijdens de paddenstoelenexcursie op Piccardthof.

Inge Somhorst neemt ons mee op sleeptouw!

“ Je mag alles plukken.Het zijn eigenlijk bloemen, zie het maar als het eind van een steeltje, daar zit de bloem” Ze doet het veelvuldig tijdens onze wandeling op het Piccardthof. Ze trekt regelmatig haar zakmes uit haar windjack om te prikken in een stuk schors en snijdt dan de meest subtiele paddenstoelen,die we amper met het blote oog kunnen zien, van het dorre hout. Sowieso is ze erg goed voorbereid: in haar hoofd heeft ze een hoop kennis opgeslagen en tegen de wind en regen draagt ze een comfortabele pet. In de binnenzak van haar windjack een mes, om haar nek een leuk loepje en onder haar arm een plastic bak waarin ze vast haar vondsten gaat verzamelen.

Wij verzamelen in de kantine van het Piccardthof, het tuincomplex waar ik een tuinhuisje bezit. Het waait hard en het regent en één voor één druppelen de tien deelnemers binnen. Ik ben een absolute beginner, maar mij wordt al snel duidelijk dat er een hoop kenners in de groep zitten. Ze stellen slimme vragen en weten precies welke route we kunnen lopen.

Piccardthof is veengrond op zand, dus dat bepaald ook een beetje de paddenstoelen vondsten van de dag. Op het tuincomplex doen we aan Natuurlijk Tuinieren, bewaren hier en daar doodorganisch materiaal en hebben veel bomen waar paddenstoelen goed op gedijen.

Zodra we buiten staan lopen we recht op een dode boomstam af in de speeltuin. “ Goed zo, mooi laten staan” prijst Inge ons. De dode kastanjeboom is een een pleisterplek voor oesterzwammen. Heel obvious, ze springen ons meteen in het oog. De jonge gaatjeszwam aan de achterkant was ons totaal ontgaan en meteen wordt duidelijk: we hebben te maken met een echte kenner, een speurneus, een expert! Dus de komende 1,5 uur lopen we ondanks de wind en de kou enthousiast met Inge mee. Fluweelpootjes, oesterzwammen, witte kluifzwam, groene schelpzwam, mosklokje, langsteelhoedje, elfenbankje, knolparasol…… van alles komt voorbij.

“ Je mag alles proeven” zegt Inge. “ Maar wel weer uitspugen” We gebruiken alle zintuigen want sommige paddenstoelen hebben ook sterke luchtjes. Dus steken we onze neus erin, knielen in het mos langs de wandelpaden, struinen door de zwamtuin en kauwen op hoedjes. Voor de echte fijnproevers heeft Pia pepernoten meegenomen en ik zet snel koffie en thee in de kantine.

We warmen nog even op na de excursie, praten wat na en dan waait iedereen weer een kant uit. Wat een leerzame ochtend, hier op het Piccardthof.


84 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page